Inchide [ x ]
[Drept civil - Anularea contractului de vanzare-cumparare]
Prin cererea de chemare in judecata inaintata catre Judecatoria Cornetu- clientii mei, in calitate de Parati- au fost chemati in judecata de catre Reclamanti pentru ca prin hotararea ce va pronunta instanta sa constate nulitatea contractului de vanzare-cumparare a terenului de 1000 mp dobandit de Parati, obligarea Paratilor sa lase in deplina proprietate si libera folosinta terenul si obligarea la plata cheltuielilor de judecata.
Prin Intampinarea depusa in numele clientilor Parati, in temeiul art.118 alin.(1) si art.1141 alin.(2) C.pr.civ., s-a solicitat:
Respingerea actiunii ca neintemeiata si obligarea la plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu avocat.
Solutia instantei:
Instanta a respins actiunea formulata de Reclamanti si i-a obligat sa plateasca Paratilor cheltuielile de judecata reprezentand onorariu avocat (integral).
Considerentele hotararii:
In baza criticilor de netemeinicie formulate de Parati prin Intampinare si a dovezilor administrate in cauza, instanta a retinut urmatoarele:
Reclamantii isi intemeiaza actiunea prezenta pe o hotarare judecatoreasca anterioara in baza careia au dobandit un drept de proprietate asupra terenului in suprafata de 1000 mp, hotarare devenita irevocabila, in procesul anterior insa Paratii de fata nefiind parti litigante.
Prin Intampinare s-a facut o analiza complexa asupra titlurilor in baza carora au dobandit terenul in suprafata de 1000 mp, atat Reclamantii, cat si Paratii.
Astfel, hotararea judecatoreasca in baza careia au dobandit terenul Reclamantii are un caracter relativ, fiind opozabila numai partilor litigante, dat fiind faptul ca orice hotarare judecatoreasca are putere de lucru judecat exclusiv fata de partile aflate in proces, fiind o transpunere in plan procesual a dispozitiilor art.973 C.civ. aplicabil la momentul introducerii actiunii, in conformitate cu care conventiile n-au efect decat intre partile contractante. Si in materie procesuala logica juridica si principiul echitatii face ca hotararea judecatoreasca sa produca efecte numai intre partile litigante, ea nu trebuie sa creeze situatii avantajoase pentru terti, dar nici sa nu dauneze acestora.
Legiuitorul a prevazut pe cale de exceptie situatiile in care o hotarare judecatoreasca este totusi opozabila si altor persoane, respectiv mostenitorilor universali, celor cu tilu universal, creditorilor chirografari si dobanditorilor cu titlu particular. In ceea ce priveste situa?ia care intereseaza in speta, doctrina si jurisprudenta au statuat ca hotararea judecatoreasca este opozabila dobanditorilor cu titlu particular doar daca acestia au dobandit ulterior sau dupa indeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara.
Ori, asa cum s-a aratat Paratii au dobandit terenul anterior pronuntarii hotararii judecatoresti, in baza careia s-a constatat dreptul de prorprietate al Reclamantilor, mai mult, Paratii au indeplinit si formalitatile de publicitate imobiliara, potrivit dispozitiilor legale.
Analiza propusa de Reclamanti prin actiune porneste in mod esential eronat in ceea ce priveste interpretarea actelor juridice deduse judecatii, acestia sustinand ca preferabil este titlul reprezentat de hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, in baza careia acestia au dobandit terenul, in raport de Contractul de vanzare-cumparare autentificat la Biroul Notarului Public, in baza caruia au dobandit terenul Paratii. Legea insa le ambelor tilturi valoare egala sub aspectul efectelor pe care le produc, respectiv ambele inscrisuri au valoare de act autentic in sensul dispozitiilor art.1171 C.civ., avand forta probanta a titlului autentic constitutiv de drepturi, precum si un efect executoriu.
In ceea ce priveste hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, in baza careia Reclamantii au dobandit terenul, aceasta nu are un efect declarativ, in sensul ca nu constata un drept ce preexista judecatii, ci este o hotarare constitutiva de drepturi, stabilind deci o situatie juridica noua. Diferenta specifica in speta o face faptul ca hotararea pe care se intemeiaza Reclamantii, fiind una constitutiva de drepturi, nu produce efecte retroactive, ci numai efecte pentru viitor.
Prin actiunea de fata, Reclamantii tind sa obtina insa un efect retroactiv al titlului lor, considerand in mod gresit ca este o hotarare declarativa de drepturi ce preexista judecatii si nu una constitutiva de drepturi, ce stabileste o situatie juridica noua, astfel cum este in realitate.
Asa cum am aratat anterior, ambele inscrisuri -atat cel pe care se intemeiaza Reclamantii, cat si cel pe care se intemeiaza Paratii- sunt de valoare egala, avand caracter de inscrisuri autentice, niciunul neputandu-se subsuma celuilalt.
In ceea ce priveste "prevalarea" unuia sau altuia dintre inscrisuri, aceasta o putem judeca numai sub aspectul inscrierii acestora in vederea asigurarii opozabilitatii fata de terti in Cartea Funciara. Astfel, s-a dovedit cu inscrisurile aflate la dosar, ca la momentul contractarii de catre Parati, imobilul era liber de sarcini si nu era notat vreun litigiu asupra acestuia in Cartea Funciara. Mai mult, titlul de proprietate a fost inscris asigurandu-se publicitatea vanzarii-cumpararii, lucru care nu s-a intamplat cu titlul Reclamantilor din prezenta cauza.
Prin Intampinare s-a facut analiza bunei credinte a Paratilor, in sensul in care in Hotararea nr. 4.894/2003, Curtea Suprema de Justitie a considerat ca buna-credinta consta in convingerea cumparatorilor ca au incheiat un contract cu adevaratul proprietar, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la momentul incheierii contractului, pe cand reaua-credinta a fost definita in literatura juridica romana ca atitudinea unei persoane care indeplineste un act sau un fapt ce contravine legii, fiind in acelasi timp deplin constienta de caracterul ilicit al conduitei sale.
In speta, dobandirea terenului de catre Parati este guvernata de prezumtia legala a bunei credinte, toate inscrisurile de la dosar dovedind aceasta, in sensul ca vanzatorul, cel de la care au cumparat, indeplinea toate conditiile adevaratului proprietar, incheierea contractului de vanzare-cumparare facandu-se cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la momentul incheierii actului, precum si cu inscrierile prescrise de lege in Cartea Funciara.
Prin Intampinare s-a facut analiza si asupra vointei libere si neafectata de vreun viciu de consimtamant ce a fost clar exprimata de catre Parati in ceea ce priveste obiectul, cat si pretul vanzarii-cumpararii.
Din analiza probelor administrate rezulta ca sunt dovezi clare, pertinente si elocvente ale legalitatii si asigurarii opozabilitatii Contractului de vanzare-cumparare in baza caruia au dobandit Paratii.
Avocat ELENA ANDREI
Urmareste alte articole noi pe facebook, pagina https://www.facebook.com/AvocatElenaAndrei
Inchide [ x ]